Data | 22-05-2025 | 25-05-2025 |
---|---|---|
Horari |
Artistes: Alumnat d’Expressió Artística de 4t d’ESO.
Del 22 al 25 de maig de 2025, de dijous a diumenge, de 18 a 21 h.
L’exposició Cossos, coses, cases proposa un recorregut pedagògic pel treball realitzat al llarg del curs 2024-2025 per l'alumnat de l'assignatura d'Expressió Artística de 4t d'ESO de l'IES Violant de Casalduch. La proposta curatorial posa en valor els processos creatius que han acompanyat l'aprenentatge, destacant la importància del treball col·lectiu i l’experimentació.
El primer projecte, titulat Cossos, gira entorn de la representació del cos i les múltiples interpretacions que aquest pot tindre en funció de l'autoimatge, els cànons de bellesa i la diversitat. S'ha treballat des d'una perspectiva de gènere que posa en qüestió allò que considerem individual, ressaltant la dimensió social i col·lectiva del cos.
El segon projecte, Coses, ha centrat la investigació en la relació que l'alumnat manté amb els objectes del seu entorn quotidià, amb especial atenció al telèfon mòbil. Aquest dispositiu, omnipresent en la vida adolescent, ha sigut analitzat no només com a eina de comunicació, sinó com a objecte que mediatitza la percepció del món i les relacions interpersonals. Per a això, s'han realitzat diverses dinàmiques inspirades en els exercicis proposats per l'artista Julián Barón dins de la caixa de recursos de la xarxa PLANEA ‘Adolescència mòbil’. Algunes de les propostes han format part d’un projecte intercentres amb l'IES Bovalar de Castelló.
El tercer projecte, Cases, és una proposta en procés que convida l'alumnat a explorar el seu entorn a través de pràctiques de mapatge, observació i derives.
En conjunt, Cossos, coses, cases no és només una exposició de treballs escolars, sinó un testimoniatge del potencial transformador de l'art en l'educació. L'experiència desenvolupada al llarg del curs ha permés a l'alumnat no només expressar-se de manera plàstica, sinó també qüestionar, reinterpretar i comprendre el món que els envolta des d'una mirada crítica i sensible.