Benicàssim adapta els actes tradicionals de les festes de sant Antoni Abat i Santa Àgueda per a la seua celebració

09 Gener 2022

El trasllat de l'estendard, la benedicció i repartiment de la Coqueta , així com la processó i ofrena, adaptaran els seus itineraris per a realitzar-se amb totes les mesures de seguretat requerides

Benicàssim, 9 de gener de 2022

A punt de donar inici a les festes més tradicionals del municipi, les que se celebren en honor als seus patrons, Benicàssim no vol renunciar als seus costums i tradicions, per això, la programació de les festes en honor a sant Antoni Abat i Santa Àgueda estaran subjectes a la situació sanitària del moment. Com ha explicat l'alcaldessa, Susana Marqués, “des de l'Ajuntament de Benicàssim al costat de la Comissió de Festes hem treballat durant les últimes setmanes per a poder elaborar un programa d'actes que, subjecte a la situació sanitària del moment i vetlant per la seguretat de tots els veïns, permeta mantindre la celebració dels actes més emblemàtics que formen part de les nostres tradicions més arrelades, en una setmana de festes molt esperada per tots els veïns i que a Benicàssim formen part del nostre senyal d'identitat”.

En aquest sentit, l'acte tradicional que marcarà l'inici de les festes serà el trasllat de l'estendard del patró Sant Antoni Abat, fins a l'Església Parroquial. Un acte que tindrà lloc el divendres 14 de gener a les 18.00 hores. Després d'això, el volteig de campanes anunciarà en la vesprada del diumenge 16, a les 19.00 hores, el ritual de l'encesa de les fogueres, que donarà pas al tradicional acte de benedicció i repartiment de la Coqueta.

Benicàssim no pot renunciar per segon any consecutiu a una de les nostres cites més importants de l'any, la que ens fa tornar als nostres orígens i que tenim el deure de preservar per a donar a conéixer a les nostres generacions futures. Per a això, hem adaptat els itineraris vetlant per la seguretat dels participants i assistents per espais amplis. Tant en el seu recorregut, com en l'organització del repartiment de la tradicional coqueta, portem setmanes treballant per a poder adaptar l'acte i poder-lo realitzar permetent als veïns la seua participació però vetlant per la seguretat de tots”, ha afegit l'alcaldessa.

La concentració de participants en la tradicional desfilada de la Coqueta es realitzarà enguany en la plaça de Les Corts Valencianes a les 21.30 hores i a les 22.00 hores es procedirà al solemne acte de benedicció del dolç típic. A tots els participants, que hauran d'anar abillats i ser portadors d'un animal com a marca la tradició, se'ls exigirà el compliment de les mesures de seguretat com ara distanciament social i l'ús de màscara. La desfilada finalitzarà al carrer Sant Tomàs on es procedirà al repartiment de les coquetes per part de les reines de les festes, Carla Soriano i María Eixau, i les dames Andrea Martí, Alicia Pallarés Hernández i Emma Badenes. Com ha incidit el regidor de Festes, Arturo Martí, “ateses les recomanacions sanitàries, enguany no hi haurà concurs de carros i carrosses i el repartiment de coquetes només es realitzarà entre els participants de la desfilada per a evitar amb això aglomeracions del públic assistent”.

I perquè tot estiga a punt per al dia 16, el forn José María ha iniciat aquest matí tota la maquinària per a elaborar les coquetes per a Sant Antoni. Els treballadors del forn han comptat durant les primeres hores de treball amb l'ajuda de les reines i dames de les festes, que no han volgut perdre's l'oportunitat de conéixer l'elaboració del tradicional dolç.

Finalment, la tradició continuarà sent present a Benicàssim el dilluns 17 amb motiu del dia del patró. El nou complex parroquial Juan Pablo II acollirà la tradicional missa a les 11.00 hores i tot seguit tindrà lloc la processó, que enguany també adapta el seu recorregut, amb les imatges de sant Antoni Abat i Santa Àgueda , culminant amb l'ofrena de flors a Santa Àgueda, a l'Església Sant Tomàs de Villanueva.

El programa complet de les festes que es desenvoluparan del 14 al 23 de gener es podrà consultar en els pròxims dies.

Galeria de fotos