696723097

Dia de les Paelles de Benicàssim – Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana

Amb aquesta celebració, Benicàssim vibra a l'uníson amb residents, visitants i turistes mentre s'assaboreix un dels plats mediterranis més tradicionals: la paella.
El Dia de les Paelles se sol celebrar el divendres de les festes patronals de la localitat i a diferència del que es pot pensar, no es tracta d'una celebració on es prepara una paella gegant, sinó que és el mateix veí o visitant el que aporta tots els ingredients per a la realització de les més variades paelles; segons el gust, la destresa i fins i tot l'origen o procedència del cuiner, qui la confecciona per als familiars i amics.
Com veus, l'originalitat d'aquesta festivitat consisteix en la gran quantitat de paelles cuinades al mateix temps als carrers més cèntrics de Benicàssim.

Quin és l'origen d'aquesta festivitat?

Aquesta tradició popular ve avalada pel costum dels valencians de celebrar els actes i les festivitats amb una bona paella.
Ja des de 1980, primer any de celebració, una de les qüestions que més ha cridat l'atenció en aquesta festa ha sigut l’espontània difusió, que ha permés una participació multitudinària i ha arribat a congregar en els últims anys prop de 20.000 persones i més de 1.000 paelles.
Aquest dia contribueix a la difusió de la gastronomia típica popular de la Comunitat Valenciana, amb el seu màxim exponent: la paella, el plat més conegut en el món i la riquesa del qual consisteix en la varietat tant en els seus ingredients com en els seus detalls a l'hora cuinar-la.
A la Comunitat Valenciana, la paella és una gran festa en si mateixa, és un plat típic que conjumina els ingredients més frescos i saborosos de la gastronomia valenciana, per a donar lloc a un plat complet, variat i exquisit, que no necessita de cap altre acompanyament.
Any rere any, aquest dia de festa és esperat amb gran entusiasme per benicassuts i visitants, que gaudeixen de la companyia de familiars i amics, en un ambient distés, festiu, de gran companyonia i amistat.
Nombrosos establiments hotelers i especialment els càmpings ofereixen als clients la festa del Dia de les Paelles com un recurs turístic de primer ordre, i així ho comercialitzen, cosa que indica la gran repercussió que aconsegueix aquesta celebració, tant entre els propis habitants, com entre la gent de la província i visitants, atrets per l'esperit d'integració entre els veïns i que permet la transmissió de la cultura de la zona, a través d'un esdeveniment singular com és el Dia de les Paelles.

Com participar-hi?

Les persones interessades a gaudir d'aquesta magnífica i participativa tradició benicassuda hauran d'inscriure's prèviament a l'Ajuntament de Benicàssim, per a poder gaudir de taula, llenya, ferros, arròs i oli d'oliva verge que ofereix cada any l'Ajuntament i la Cooperativa Agrícola Local, que aporten així el màxim suport a tal celebració.
Després, tan sols hauran d'acostar-se amb amics i familiars per a deixar-se sorprendre per l'ambient de familiaritat, bona companyia i gran tradició gastronòmica que durant un dia sencer inunda els carrers de Benicàssim.
A més, durant els últims anys tant l'Ajuntament com establiments d'hostaleria del barri antic, ofereixen revetles i actuacions musicals durant tot el dia, vesprada i nit per a amenitzar la jornada, que es prolonga fins a la matinada, que aconsegueix d'aquesta manera completar un
esdeveniment amb molt alta atracció de visitants.

A causa de l'interés d'aquesta celebració, el 26 de novembre de 2018 es va atorgar al Dia de les Paelles de Benicàssim la declaració de Festa d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana.