El trasllat de l’estendard marca l’inici de les festes patronals a Benicàssim.

14 Gener 2022

El municipi encara una setmana de festes amb una programació adaptada a les mesures sanitàries establides

Benicàssim, 14 de gener de 2022

La tradició comença a ser protagonista aquesta vesprada a Benicàssim amb motiu del trasllat de l'estendard de sant Antoni Abad i que marcarà l'inici de les festes patronals. Fins el diumenge 23 de gener, el municipi acollirà tota una sèrie d'actes que s'han programat seguint les mesures i recomanacions sanitàries establides per la Generalitat Valenciana. A les portes de l'inici de les festes, l'alcaldessa, Susana Marqués, comenta que “som conscients que, novament, seran unes festes condicionades a les exigències i des de la prudència i la responsabilitat individual, les viurem de manera diferent a com estem acostumats, controlant aforaments i havent d'obviar esdeveniments multitudinaris com ‘El Dia de les Paelles’ o altres cites gastronòmiques que reunien milers de persones i que per segon any consecutiu no podrem gaudir, perquè la seguretat i la salut de les persones està per damunt de tot”. Però, com continua l'alcaldessa, “portem setmanes treballant per a no renunciar als nostres actes més tradicionals i hem preparat les millors festes possibles, que discorreran per espais amplis atenent la situació en la qual ens trobem, amb el propòsit que cadascú trobe, en l'ampli ventall d'activitats, aquelles amb les quals gaudir i que ho faça amb seguretat”.

Quant a la programació, el regidor de Festes, Arturo Martí, ha indicat que els actes que es desenvoluparan fins el diumenge 23 “conjuminen tradició, cultura, actes infantils, taurins, musicals,... tots ells per al gaudi de la ciutadania”. Activitats que es desenvoluparan en diferents espais “delimitats, amb control d'aforament i amb totes les mesures higiènic sanitàries per a gaudir de les festes amb totes les garanties de seguretat”, ha afegit l'edil, qui a més apel·la a “la responsabilitat individual perquè tot discórrega amb normalitat”.

I els qui comparteixen la il·lusió per iniciar la setmana de festes en honor a sant Antoni Abad i Santa Àgueda són les reines de les festes Carla Soriano González i María Eixau Sanz, i les dames Andrea Martí García, Emma Badenes Llorens i Alicia Pallarés Hernández. Totes elles participaran en l'acte del trasllat de l'estendard del patró, des de l'Ajuntament fins a l'església Sant Tomàs de Villanueva i que tindrà lloc aquesta vesprada a les 18.00 hores. A continuació, es complirà amb una altra de les tradicions, el ball de l’Agrupació Folklòrica El Cremaller, acompanyats per la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Benicàssim.

La tradició continuarà el diumenge 16 amb el volteig de campanes que anunciarà el ritual de l'encesa de les fogueres i que donarà pas al tradicional acte de benedicció i repartiment de la Coqueta. La concentració de participants en la tradicional desfilada de la Coqueta es realitzarà enguany en la plaça de les Corts Valencianes a les 21.30 hores i a les 22.00 hores es procedirà al solemne acte de benedicció del dolç típic. A tots els participants, que hauran d'anar abillats i ser portadors d'un animal com a marca la tradició, se'ls exigirà el compliment de les mesures de seguretat com ara distanciament social i l'ús de màscara. La desfilada finalitzarà al carrer Sant Tomàs on es procedirà al repartiment de les coquetes per part de les reines i dames de les festes. Com ha volgut recordar el regidor de Festes, Arturo Martí, “atenent les recomanacions sanitàries, el repartiment de coquetes solo es realitzarà entre els participants de la desfilada per a evitar amb això aglomeracions i concentracions del públic assistent en finalitzar l'acte”.

I abans de la celebració de la Coqueta, un dels actes amb major tradició i arrelament en el municipi, la programació per a aquest dissabte contempla activitats per a tots els públics i que començarà amb la I prova Canicros Ciutat de Benicàssim, prova de la lliga Canicros Castelló. L'inici del cicle Nit de l’Art de Benicàssim, una globotraca i activitats infantils i la II “Benifoc” trobada de colles de Dimonis Ciutat de Benicàssim formen part del programa previst per a demà. La programació completa de les festes patronals de Benicàssim que es desenvoluparan del 14 al 23 de gener es pot consultar a través de la web municipal (http://ayto.benicassim.es/eventos/es/8415/38975-programa-fiestas-de-san-antonio-y-santa-agueda-2022).

Galeria de fotos