696723097

L’hostaleria de Benicàssim ja ha ‘salvat’ més de 620 quilos d’aliment amb la campanya ‘Comentalízate’

19 Agost 2022

La iniciativa es va activar fa un mes i té l'objectiu de reduir el desaprofitament de menjar en els restaurants de la localitat

Benicàssim,19 d’agost de 2022

L'hostaleria de Benicàssim ja ha ‘salvat’ més de 610 quilos d'aliment amb la campanya ‘Comentalízate’. La iniciativa impulsada per l'Ajuntament, a través de les regidories de Desenvolupament Sostenible, Benestar Social i Comerç, té l'objectiu de conscienciar sobre l'impacte negatiu que el desaprofitament alimentari té a nivell econòmic, social i mediambiental a la ciutat. “Estem molt satisfets amb l'acolliment que ha tingut aquesta experiència pilot amb la qual preteníem conscienciar sobre la necessitat de disminuir l'impacte que produïm i lluitar contra el desaprofitament alimentari. Per això, i gràcies a la col·laboració dels comerciants i el compromís del teixit hostaler de Benicàssim ja hem aconseguit evitar que 620 quilos d'aliments acabaren malgastant-se”, ha indicat l'alcaldessa, Susana Marqués.

Analitzant les xifres del primer mes de la posada en marxa de la iniciativa, els 620 quilos d'aliment ‘salvat’ s'han aconseguit a través dels 10.000 envasos i les 1.500 bosses repartides de manera que els establiments poden oferir-li'ls als seus clients perquè s'emporten a la seua casa aquell menjar que no han consumit i que aquesta no acabe en el fem. Així mateix, durant aquest temps s'han superat els 14 quilos d'estalvi de CO₂.

Sota el lema “Comentalízate Benicàssim”, l'objectiu de la campanya és avançar-se a l'entrada en vigor, a partir de febrer de 2023, de la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Desaprofitament Alimentari, que preveu que els restaurants hagen d'entregar els seus clients, quan així ho sol·liciten, les restes de menjar que no hagen consumit en recipients adequats i sostenibles.

La campanya, amb l'etiqueta #ComeCooperaConciencia, es desenvolupa inicialment en 30 restaurants adherits en la fase pilot, així com en una sèrie de comerços relacionats amb l'alimentació, als quals se'ls ha facilitat bosses per a evitar el desaprofitament d'aliments peribles. Els restaurants que participen en aquesta primera fase estan identificats clarament amb el segell Comentalízate”, perquè els clients coneguen per endavant el seu compromís en la lluita contra el desaprofitament alimentari. En aquest sentit, com ha explicat la regidora de Desenvolupament Sostenible, Cristina Fernández, “un dels aspectes més interessants de l'acció és que es pot realitzar un seguiment a temps real de tota la quantitat de menjar que no es va al fem, ja que cada establiment i cada envàs compten amb un codi únic que permet registrar l'estalvi econòmic i ambiental aconseguit amb cadascun dels contenidors que s'utilitzen”. Tot això està recollit en la pàgina web comentalizate.nadiesinsuraciondiaria.es i es gestiona a través de la tecnologia blockchain desenvolupada per Nadie Sin Su Ración Diaria.

Un dels objectius més importants de la campanya és el de generar una major responsabilitat social davant un problema econòmic i ambiental molt greu, per a això s'ha comptat amb el suport de Solidariza Tu Energía, un projecte social que intenta reduir les desigualtats al mateix temps que impacta en la consciència de les persones. Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), cada any s'envien al fem 1.300 milions de tones d'aliments, per un valor aproximat d'un bilió d'euros. A més, s'estima que aquest desaprofitament alimentari té un impacte de 700.000 milions d'euros en costos ambientals i altres 900.000 milions d'euros en costos socials. A més, es calcula que el desaprofitament d'aliments genera aproximadament el 8% de totes les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle ocasionades per l'home.

Galeria de fotos