Temporada
Tot l'any
Servei
Menjar
Vi suggerit
Blanco o Negre lleuger
Ingredients
Aquest arròs de peix s'elabora en sec, en paella. L'expressió valenciana “a banda” significa “apart”, indicant que el peix i l'arròs es couen per separat. Arròs típic mariner on la cocció del peix té com a objecte obtindre un caldo de peix que es trasllada a un altre recipient, per a sense addicions d'altres ingredients coure l'arròs en ell. Se serveix per separat en un plat l'arròs i com a segon el peix amb la creïlla, la ceba i acompanyat aquest d'un all i oli per a millorar el sabor que ha perdut durant la cocció. És difícil trobar hui dia en els restaurants aquesta recepta completa, perquè la modernitat i les presses fan que només se servisca l'arròs juntament amb el all i oli.
Elaboració
En una cassola amb oli se sofrigen els alls esmicolats, afegim el pebre roig i immediatament l'aigua amb una fulla de llorer i, partides per la meitat, les cebes i les creïlles, una mica de sal i deixem coure 30 minuts. Se li agrega el peix net i en trossos regulars, es cola el caldo i es reserva la resta (peix, creïlles, cebes i una miqueta de caldo).
En la paella amb una mica d'oli sofregim la sépia trossejada (opcional), la tomaca, el pebre roig i l'arròs, 2 minuts. Afegim el caldo colat, el safrà, rectifiquem de sal i coem l'arròs. Majamos en un morter la nyora (sofrita) i uns alls pelats, i l'afegim a la cassola del peix, calfem uns minuts i servim de segon junt el all i oli.