Temporada
Tot l'any
Servei
Menjar
Vi suggerit
Negre
Ingredients
Amb les lògiques variacions, segons a la comarca on ens trobem, l'olla és el plat més popular dels anomenats de cullera, en totes les cases és plat obligat un dia a la setmana. Difereix del bullit en què per a l'olla s'utilitzen fesols blancs, seques. Moltes denominacions per al plat rural més important de la nostra cuina (olleta, olla de poble, olla de la plana, olla de recapte, etc.). La seua verdura principal són els cards, no pot fer-se una bona olla sense cards.
Elaboració
Posar els fesols en remull la nit anterior, tallem la carn en trossos, en una olla, col·loquem en cru els fesols, la gallina, el corder, la vedella, la cansalada, les manetes, el morro, l'orella, els naps i els cards pelats, raspats i ben nets sense brins. És convenient donar als fesols algun esglai afegint-los aigua freda, a mitja cocció afegim el pollastre, les botifarres i els fesols tendres, quan falten 20-25 minuts les creïlles, el safrà i rectificarem de sal.
Servim, de primer plat, els fesols amb les verdures i, de segon, les carns amb les creïlles.