Temporada
Tardor-Hivern
Servei
Menjar
Vi suggerit
Negre
Ingredients
D'entre les múltiples olles o bullits habituals en la Comunitat Valenciana, l'olla és el més representatiu. Va ser durant molt de temps modere obligada dels diumenges i dies de festa. I de manera especial per al menjar del dia de Nadal, data de reunió familiar. De tots els que s'elaboren al llarg de l'any, el “putxero de Nadal” (Nadal) era i és el més ric i sumptuós. En ell és imprescindible la presència de les crides “pilotes” (pilotes), característiques de l'olla valenciana que el distingeix dels bullits d'altres regions.
Elaboració
Posarem en remull els cigrons amb aigua i sal, la vespra. En una olla o olla amb aigua i sal posem la vedella, el corder, els ossos, el pernil, la gallina, la cansalada i els cards. Quan comence a bullir afegim els cigrons. A continuació els xoriços, les botifarres i les carlotes. Prosseguir la cocció a foc lent. Passat el temps s'incorporen les creïlles trossejades i uns minuts després afegim les pilotes que bulliran 20 minutos.
Amb el caldo elaborem una sopa, pot ser de pasta o d'arròs, que servirem primer. A continuació, en una font les carns juntament amb les pilotes i en una altra els llegums i hortalisses.